• Головна
  • Основні стилі вин: від білого до червоного
Новини компаній
17:00, 23 серпня

Основні стилі вин: від білого до червоного

Новини компаній
Основні стилі вин: від білого до червоного, фото-1

Коли перед вами відкривається безмежний вибір вин на полиці винного магазину чи в винній карті, вибір може здатися справжнім викликом. Не варто лякатися — наш простий посібник допоможе розібратися в основах. Відкрийте для себе ключові типи і стилі вина, які ви, ймовірно, зустрінете в будь-якому винному магазині чи ресторані, і зробіть свій вибір з упевненістю.

Тихі та ігристі вина

Тихі вина — це всі вина, які не містять вуглекислого газу, тобто бульбашок. Це найширша категорія вин. Тихі вина проходять процес первинного бродіння, а коли бродіння завершується, вино розливають у пляшки або залишають дозрівати.

Ігристі вина проходять два етапи бродіння. На другому етапі бродіння вуглекислий газ, який виділяється в процесі бродіння, залишається у вині, утворюючи бульбашки. Ігристі вина роблять двома основними методами: методом Шампанського (класичним методом) і методом Шарма. Перший метод, характерний для шампанського та ігристого вина кави, включає повторне бродіння в пляшці, що забезпечує складніший смаковий профіль та дрібніші бульбашки. Другий метод, що використовується для виробництва таких ігристих вин, як Просекко та Ламбруско, включає бродіння у великому резервуарі, що часто робить вино більш легким і фруктовим.

Окремою категорією тихих вин є кріплені вина — херес, портвейн, кагор та інші.

Колір вина

Білі вина зазвичай виготовляються з білого винограду, а також із синього винограду (але м'якоть синього винограду повинна бути світлою, тому темну шкірку для виготовлення білого вина з синього винограду знімають). Білі вина можуть мати від ніжного лимонного до золотистого кольору. Популярні білі вина: Шардоне, Совіньйон Блан і Рислінг.

Червоні вина роблять з темного винограду, і їх колір варіюється від темного червоного до фіолетового. Вони відрізняються своїм смаком, який часто відзначається танінами, що надають терпкість. Танін є у шкірці винограду. Ось чому білі вина вважаються легшими – бо вони не містять танінів. Серед найвідоміших червоних вин — Мальбек, Піно Нуар і Каберне Совіньйон.

Рожеві вина, отримані завдяки короткому контакту соку з шкіркою темного винограду, мають ніжний рожевий колір. Вони часто подаються охолодженими.

Помаранчеві вина — це особливий стиль вина, який виготовляється з білих сортів винограду, але вино зазнає більш тривалого контакту зі шкіркою та кісточками, іноді навіть зі стеблами грон винограду під час бродіння. Цей процес, відомий як "мацерація", надає вину характерний помаранчевий або бурштиновий колір, а також глибокий смаковий профіль з нотками спецій, горіхів і навіть меду.

Що таке тіло вина?

Тіло вина — це те, як вино відчувається в роті, його вага та насиченість. Це трохи схоже на те, як різні види молока мають різний рівень жирності. Однак у вині «тіло» визначається не лише алкоголем, але й іншими факторами, такими як сорт винограду, витримка в дубових бочках та клімат, у якому вирощувався виноград.

Легкотілі вина — це ті, що мають менше 12,5% алкоголю. Вони зазвичай мають освіжаючий і легкий смак. Приклади: Піно Гріджіо, Божоле, Рислінг і Совіньйон Блан. Хоча легкотілі вина можуть здаватися менш складними, ніж інші, легкі вина можуть бути дуже приємними та цікавими.

Середньотілі вина мають вміст алкоголю від 12,5% до 13,5%. Вони характеризуються гарним балансом між кислотністю та танінами, що робить їх ідеальними для поєднання з їжею. Приміром, Бургундське, Розе, Мерло, Санджовезе, Зінфандель часто потрапляють у цю категорію.

Повнотілі вина мають більше 13,5% алкоголю і відрізняються повним і важким смаком. Наприклад, насичене Шардоне, Мальбек, Шираз, Каберне Совіньйон. Такі вина мають велику кількість танінів та високий рівень алкоголю, що робить їх дуже виразними. Вони добре підходять для ситних страв або для насолоди самостійно.

Кожен тип тіла вина надає йому свій особливий характер, тож вибір вина залежить від вашого настрою та страв, які ви плануєте подавати.

Солодкість вина

Солодкість вина визначається кількістю цукру, що залишився у ньому після бродіння. Вона може варіюватися від зовсім сухих вин, які майже не мають солодкого смаку, до багатих солодких вин.

  • Сухі вина — це найпоширеніший вид вин, вони не містять відчутного цукру. Вони часто мають виразний смак і аромат, без додаткової солодкості.
  • Напівсухі та напівсолодкі вина мають невелику кількість залишкового цукру, що надає їм легкий солодкий відтінок, не перевантажуючи смак. Ці вина можуть мати приємну збалансовану солодкість, але все ще в них відчувається сухий смак.
  • Солодкі вина, або «десертні вина», мають явно виражену солодкість завдяки великій кількості цукру. Вони ідеально підходять для подачі з десертами або солоними сирами. Серед прикладів солодких вин — французький Сотерн, угорські токайські вина та Портвейн (португальське кріплене вино).

Як терруар впливає на смак вина

Терруар — це французьке слово, цей термін охоплює всі особливості навколишнього середовища, що формують характер вина. Це поняття включає в себе такі фактори, як склад ґрунту, клімат і мікроклімат. Кожен із цих елементів залишає свій відбиток на виноградниках, що, у свою чергу, впливає на смак та якість вина.

Уявіть собі, що ви вирощуєте один і той самий сорт винограду на двох сусідніх ділянках. Хоча ви будете дотримуватися одного й того самого процесу, від збору врожаю до витримки, вина з цих ділянок можуть значно відрізнятися. Це відбувається тому, що кожен виноградник має свій унікальний терруар — набір природних і кліматичних умов, що впливають на вирощування винограду.

Терруар — це унікальний «відбиток» кожної маленької ділянки землі, який надає вину його неповторний характер. Наприклад, склад ґрунту може виявлятися у винах через специфічні мінеральні та землисті нотки, а клімат і мікроклімат формують стиглість винограду, що додає фруктові або пряні відтінки. Клімат і ґрунт виноградника визначають природну кислотність винограду, що впливає на баланс вина. Це може позначатися на потенціалі старіння вина.

Кожен виноробний регіон має свій терруар, який надає винам з цього місця унікальну ідентичність. Саме тому французькі, італійські, австрійські вина та вина Нового Світу будуть такими різними і матимуть свій неповторний стиль. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Сільпо #Silpo #супермаркет #доставка #онлайн-супермаркет #продукти #алкоголь #вино
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...